Foto: Pexels-Vincent Gerbouin

Stel je huurt een zeilboot rond de middellandse zee. Dan zul je bij aankomst al zien dat het schip achteruit is ‘ingeparkeerd’. Anders dan bij ons in Nederland, hier ligt de boot in een box of in het verlengde van de kade. Niet in de Mediterranean, daar zie je weinig boxen. Mooring verplicht, zie je dan in de documentatie.

Het betekent dat je wordt geacht je boot achteruit aan te leggen. Met een loopplank kom je dan op de kade. Om er voor te zorgen dat de boot stabiel ligt zijn er ankers op de bodem geplaatst, vaak betonblokken. Daaraan zit een lijn die je aan boord kunt trekken en aan de kikker op de boeg kunt bevestigen. Je vindt de lijn met behulp van een boei die boven het anker drijft, of je ziet een heel dikke lijn vanaf de kade. Met een bootshaak trek je de lijn op en je volgt hem. In deze video van Euro-Yachtcharter wordt het voorgedaan:

Dat doe je als je in komt varen, achteruit. Je hebt dus naast een schipper iemand nodig op het achterdek, voor de achterlijn, en iemand om de mooringlijn op te vissen. Goed te doen, behalve als het hard waait.

Soms is er geen mooring beschikbaar en moet je je eigen anker gebruiken. Je moet dat anker dan wel tijdig laten zakken, anders heeft het geen grip. Pas op voor de ankerlijn van de buren, als die elkaar kruisen heb je gedonder.

Kijk maar hoe de bootjes liggen in de prachtige haven van Palma de Mallorca:

https://www.instagram.com/p/BxRgy3nnekh/