Manchester United

Met zijn aanstelling als trainer van Manchester United staat Erik ten Hag voor een immense uitdaging. Het peperdure arsenaal aan spelers bakt er al jaren weinig van en interesse van andere clubs in deze ooit zo getalenteerde voetballers is er nauwelijks. Toch gloort er hoop voor Ten Hag, hij krijgt een aanzienlijk budget om in te kopen en krijgt de vrije hand om spelers te kiezen en zijn plan uit te voeren.

Nu weten we dat hij een oog heeft voor spelers. Hij kan spelers laten groeien in hun rol en die hebben dan respect voor zo’n trainer. Dan pas gaat het draaien, het elftal moet namelijk precies de opdracht uitvoeren die ze krijgen van de tactische Ten Hag.

Dat kun je met een speler als Cristiano Ronaldo mooi vergeten. Zet Ronaldo in het veld en je hebt de ‘Grote Cristiano Ronaldo Show’. Hij weet het beter dan de trainer, beter dan de aanvoerder en beter dan zijn medespelers. Hij zegt uit te kijken naar een samenwerking met Ten Hag, maar geef hem de kans en hij neemt een loopje met je volledige strategie. Ronaldo als speler is formidabel, Ronaldo in je team is een nachtmerrie.

Ten Hag zal Ronaldo niet in de uitverkoop zetten, dat zou respectloos zijn. Hij heeft hem duidelijk gemaakt, denken wij, dat een basisplaats voor niemand zeker is, ook niet voor de grote CR7. En daar houdt Cristiano niet van, dat hij niet de sterspeler is met tien knechten in het veld. Naar de pers toe zal Ten Hag niets anders dan lovend zijn over Ronaldo. Complimenteus, respectvol, zeggend dat Ronaldo niet te koop is en dat hij plannen met hem heeft. Alleen dan kan CR met opgeheven hoofd de club verlaten en zeggen dat hij Champions League wil spelen, iets dat voorlopig met United niet gaat gebeuren.

Het zal geen pijn doen, de afschrijving op de transfersom voor Ronaldo, dat was maar 15 miljoen met 8 miljoen aan bonussen. De 37-jarige tovenaar is het geld wel waard voor een club waar hij past.

De Portugees past niet in de stijl van Ten Hag. Ten Hag is dominant en eist gehoorzaamheid van zijn spelers, opdrachten worden uitgevoerd zoals hij het zegt. Zo niet, dan ga op de bank met al je sterallures. In die stijl van coachen heeft Ten Hag toch goed materiaal om mee te werken. Spelers als Sancho, Maguire, Fred, Rashford, allemaal hele grote meneren die, als het vertrouwen terug is, deze club weer heel groot gaan maken..

Photo by Nat Callaghan on Unsplash