Photo by David BeneŇ° on Unsplash

Pizza, wie houdt er niet van? Bedacht door de Italianen en gekopieerd over de hele wereld. Pizza is de populairste maaltijd waar je ook komt. De pizzaketens schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond en ze verzinnen de idiootste toppings op hun gebakken schijfjes deeg.

Nu is dat deeg net even het verschil. Die toppings ook trouwens, daar komen we zo op. Voor een echte Italiaanse pizza heb je vers pizzadeeg nodig. En nee, dat is niet hetzelfde als brooddeeg. Brooddeeg is goedkoper en daarom maken de ketens daar graag gebruik van. Je krijgt dan een dikke, sponzige bodem die echt niet smaakt zoals een pizza zou moeten smaken. Pizzadeeg is een kunst die de chef beheerst en niet een stapel voorgevormde schijven uit de vriezer, gemaakt van hetzelfde deeg als witbrood.

Nu gaan we je niet vertellen wat je lekker moet vinden. Als je een sponsbodem met frikandeltopping lekker vindt, wij houden je niet tegen.

Wat je op zijn minst moet proberen is een ‘echte’ pizza. De bodem is dun, de topping simpel met tomatensaus en salami als basis. De buitenrand gaat iets opbollen in de pizzaoven en er ontstaan wat luchtige ‘blaren’ in het deeg die bruin opkleuren. Je lokale pizzeria kan ze vast maken, probeer het eens en proef het verschil!

Je hebt toppings met olijven, ansjovis, kaas, mozzerella, ham, etcetera. De kunst is om de toppings te beperken, dan komt de smaak het best tot zijn recht.

Zoals bij deze beroemde pizzeria in Rome:

https://www.instagram.com/p/CT-jxInraBz/